45 правників та правчинь завершили курс підвищення кваліфікації на захист соціально вразливих груп

«ІНКУБАТОР ДЕМОКРАТИЧНИХ ІНІЦІАТИВ»

45 правників та правчинь завершили курс підвищення кваліфікації на захист соціально вразливих груп

Поділитися:

45 учасників та учасниць завершили курс підвищення кваліфікації для правників та правничь «Сила права: мережа правників на захист соціально вразливих груп населення». Курс організовано ГО «Інкубатор демократичних ініціатив» у партнерстві з Вищою школою адвокатури НААУ. Ініціатива реалізується за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) у межах Програми «Справедливість для всіх».

Цим Курсом «Інкубатор демократичних ініціатив» уже другий рік поспіль продовжує формувати мережу правників та правчинь, вільних від упереджень і готових надавати правовий захист вразливим групам населення в Україні. Випускниця Курсу, адвокатка Наталія Пуха ділиться враженнями: «Я вже другий рік поспіль беру участь у курсі підвищення кваліфікації “Сила права”. Я  у захваті, адже дізналася багато нового, по-іншому сприймала виклад інформації, а до розгляду тем підійшла дещо ширше. Вдячна всій команді проєкту, лекторам за дозованість, професійність  та інформаційну насиченість у висвітленні тем. Моє рішення вдруге пройти курс, але з акцентом на соціально-вразливі групи, викликало ще більше захоплення, ніж уперше. Дякую!»

У межах курсу протягом липня-вересня 2024 року учасники та учасниці відвідали сім вебінарів, на кожному як спікери виступали експерт(-ка) з громадського сектору та адвокат(-ка). Кожна онлайнова сесія присвячувалась різноманітним проблемам, зокрема етиці спілкування та наданні правничої допомоги соціально-вразливим групам, зокрема: діти; люди похилого віку; військовослужбовці та військовослужбовиці; люди, які живуть з ВІЛ;  люди, що мають досвід позбавлення волі; люди, які пережили досвід дискримінації. Записи вебінарів можна переглянути на нашому YouTube-каналі: https://www.youtube.com/@DII.Ukraine

Також правники(-чині) долучилися до однієї з трьох зустрічей у форматі «живої бібліотеки», — у межах яких правники та правчині могли безпосередньо спілкуватися з людьми, які  стикалися з упередженим ставленням та дискримінацією. «Особлива подяка за “Живі бібліотеки”, адже це справді неоціненний досвід спілкування  Запрошені гості були дуже  безпосередніми та відвертими.  Поспілкуватися з ними у повсякденному житті було б дуже непросто, до того ж це потребувало б тривалого налагодження довіри та відкритості. Дякую за це, а також кожній “Живій книзі” за цюу можливість», — ділиться враженнями випускник курсу, адвокат Олександр Заруцький.

На завершальному етапі курсу підвищення кваліфікації для правників учасники та учасниці виконали фінальне випускне завдання – підготували просвітницьку публікацію для соціальних мереж із тематики проєкту. Вже найближчим часом ці презентації опублікують у соціальних сторінках ГО «Інкубатору демократичних ініціатив».

Курс допомагає створювати нове покоління правників і правчині, готових захищати найбільш вразливі групи в суспільстві.

Команда експертів та експерток проєкту:

· Анастасія Сербіна, адвокатка, засновниця Тренінгової групи АС, експертка БО “100 відсотків життя” та Платформи “Боротьба за здоров’я” щодо законодавчих ініціатив, які стосуються життя людей, які живуть із ВІЛ, або належать до ключових груп інфікування ВІЛ.

· Андрій Діденко, координатор програм громадської організації “Харківська правозахисна група”, монітор Національного превентивного механізма (НПМ), член консультативної ради при Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини з питань реалізації НПМ.

· Ганна Овдієнко, адвокат, тренер із прав людини, представник у Європейському суді з прав людини, органах ООН, Міжнародному кримінальному суді, документатор та супервайзер бази даних воєнних злочинів Глобальної ініціативи “Трибунал для Путіна”.

· Дар’я Тарасенко, адвокатка, лекторка Вищої школи адвокатури.

· Ксенія Карагяур, правозахисниця і громадська діячка, яка понад 10 років адвокатує за захист прав вразливих категорій осіб, зокрема дітей, населення постраждалого внаслідок війни, біженців і шукачів захисту, осіб без громадянства, внутрішньо переміщених осіб. Юристка та правова аналітикиня. 

· Лариса Гретченко, адвокатка, медіаторка, експертка з антибулінгу, Голова Комітету НААУ з питань сімейного права, лекторка Вищої школи адвокатури НААУ, сертифікована тренерка/тьюторка навчальних курсів Програми Ради Європи HELP.

· Любов Галан, співзасновниця та голова Правозахисного центру для військових Принцип. Працювала у Центрі громадянських свобод (2017–2022), консультантка БДІПЛ / ОБСЄ (2019–2020).

· Людмила Гриценко,  адвокатка, правозахисниця, тренерка. Національна експертка Ради Європи (проекти “Захист прав дітей під час війни і в післявоєнний період в Україні” та “Проект “Протидія насильству щодо жінок в Україні – Фаза ІІ (COVAW-II)”), національна експертка та тренерка з питань запобігання та протидії  гендерно зумовленому насильству UNFPA, експертка ГО ВГЦ “Волонтер”, лекторка ВША НААУ.

· Марина Діденко, PhD у галузі психологія, психологиня-практик із 15-річним досвідом, бізнес-тренерка, викладачка університету, авторка науково-популярних статей, тренінгів та онлайн-курсів, медіа психологиня, членкиня Української асоціації організаційних психологів та психологів праці.

· Марія Ясеновська, тренерка Молодіжного Директорату Ради Європи, президентка Харківської обласної фундації “Громадська Альтернатива”, менеджерка з прав людини в Європейському Форумі Інвалідності, експертка з прав людини, прав дитини та протидії дискримінації.

· Назарій Боярський, правозахисник і тренер неформальної освіти, член Правління ГО «Інкубатор демократичних ініціатив», член тренерського пулу Департаменту у справах молоді Ради Європи, співавтор «Посібника з навчального курсу з молодіжної роботи, інформованої про травму».

· Наталія Ісаєва, представниця Керівного комітету SWAN, членкиня Міжнародного Керівного Комітету Фонду «Червона парасолька», директорка організації “LEGALIFE-UKRAINE”.

· Світлана Савицька, адвокатка, к.ю.н., заступниця голови комітету НААУ з питань сімейного права, є учасником Центру “Адвокат дитини”, лектор ВША,  член правління Центру сімейно-правових досліджень та Студії сучасного права

· Святослав Шеремет, координатор із питань політики та законодавства Національного ЛГБТІ-консорціуму України #LGBTI_PRO, національний експерт із питань ЛГБТ, проблематики сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності, питань антидискримінаційного законодавства, прав і свобод людини.

· Юлія Демчик, менеджерка соціальних проєктів, грант менеджерка Благодійного фонду «Життєлюб». Понад шість років працює з проєктами для людей похилого віку в Україні.

Проєкт «Сила права: мережа правників на захист соціально вразливих груп населення» реалізується ГО «Інкубатор демократичних ініціатив» у співпраці з Вищою школою адвокатури Національної асоціації адвокатів України. Проєкт став можливим за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в межах Програми «Справедливість для всіх». 

Перейти до вмісту